Selasa, 21 April 2009

Sapawi: Kebijaksanaan kepimpinan negara cetus cemburu negara besar

21st April, 2009

SIPITANG: Kebijaksaan kepimpinan negara dalam mengekalkan keharmonian dan persefahaman rakyat mencetuskan rasa cemburu di kalangan negara-negara besar.

Ahli Parlimen Sipitang Datuk Sapawi Ahmad berkata rakyat majmuk negara ini yang juga menganut agama lain menjalani kehidupan yang harmoni dan tidak berdepan dengan se-barang masalah yang membimbangkan.

“Malaysia adalah negara yang menjadikan Islam sebagai agama rasmi namun kehidupan rakyat yang harmoni dan perpaduan serta persefahaman yang mantap telah mencetuskan rasa cemburu.

“Maka musuh-musuh Islam dari negara-negara besar berusaha untuk meruntuhkan ke-harmonian itu dengan melakukan pelbagai cara bagi mempengaruhi dan memesongkan pemikiran rakyat khususnya generasi muda,” katanya ketika merasmikan majlis tilawah al-Quran peringkat daerah di sini kelmarin.

Hadir sama pada majlis tersebut termasuklah Pegawai Daerah Sipitang Abdul Wahap Abdul Hamid, Penolong Pegawai Daerah Si-pitang Matlin Dollah, Pengerusi Penganjur Zainal Timbang dan Pemimpin Kemajuan Rak-yat Abdul Rahman Mohd Noh Sapawi berkata rasa cemburu itu semakin kuat dengan keupayaan barisan kepimpinan negara dalam melaksanakan syariat Islam dalam pelbagai bidang seperti perundangan, pendidikan, perbankan dan sebagainya.

Menurutnya sistem perbankan Islam yang diamalkan di negara ini membolehkan Ma-laysia menangani dengan baik kelembapan ekonomi global.

“Keupayaan inilah yang meletakkan Ma-laysia terus menjadi tumpuan khususnya kepada musuh-musuh Islam…keupayaan dan kebijaksanaan kepimpinan negara turut mendapat pengiktirafan daripada Bank Dunia,” katanya dan menambah keupayaan Malaysia itu telah membuatkan beberapa negara menjadikan negara ini sebagai rujukan dan role model.

Beliau berkata teras kepada kekutan negara adalah disebabkan faktor kepimpinan negara, pengurusan dan pentdbirannya yang berasaskan Islam.

Sehubungan dengan Sapawi menegaskan al-Quran merupakan panduan dan pegangan terbaik bukan hanya kepada negara ini tetapi juga kepada umat Islam.

Menurutnya umat Islam harus bersedia menghadapi apa juga usaha yang dlakukan oleh musuh Islam itu dan cara yang terbaik ialah mengekalkan al-Quran sebagai pegangan dan panduan hidup ke arah kecemerlangan. NST

MAJLIS PELANCARAN FESTIVAL KESENIAN ISLAM PERINGKAT DAERAH BEAUFORT DI PEKAN WESTON

Pada 17 Hb 04 2009 Yang Lalu satu majlis pelancaran Festival kesenian islam peringkat daerah Beaufort diadakan di Dewan Besar Pekan Weston . Majlis pelancaran Pertandingan Kompang dan Marhaban telah disempurnakan Oleh YB ADUN Lumadan manakala majlis Perasmian Pertandingan nasyed telah dilakukan oleh YB Datuk Hj Sapawi Hj Ahmad Ahli Parlimen P.178 Sipitang . Dalam ucapan pelancaran dan Perasmian majlis ini , YB Datuk Ahli Parlimen telah memperingatkan bahawa penjajahan budaya dan kesenian barat merupakan ancaman besar kepada masyarakat hari ini ,yang juga menjadi alat penjajahan baru sehingga luntur perasaan untuk mengenali budaya sendiri apatah lagi budaya yang berunsurkan islam . Justru beliau meminta agar masyarakat khususnya ibubapa agar sentiasa mengingatkan anak anak agar sentaiasa kenal dan memahami budaya sendiri yang jauh lebih sempurna .

Sementara itu YB Kamarlin Hj Umbi semasa ucap tama ala- aluan pelancaran mengharapkan program - program keagamaan ini dapat dijadikan wadah untuk kita terus menghayati teras hidup bermasyarakat sekaligus mampu melonjakkan minda dan pemikiran kerah membina sebuah bangsa yang berjaya dan cemerlang . sementara itu ,Kumpulan marhaban Daerah Beaufort menjadi juara pertandingan nasyed yang telah disertai oleh 7 kumpulan .

SAMBUTAN MAULIDURASSUL PERINGKAT DAERAH BEAUFORT

Gambar Kelihatan bertudung hitam Penyelia Masyarakat . Pn Surinah Karim
dan Kakitangan UPKR Lumadan yang lain


Sempena Sambutan Maulidurassul Peringkat Daerah Beaufort , Kakitangan Unit Pemimpin Kemajuan Rakyat (Jabatan Ketua Menteri ) Kawasan DUN 27 Lumadan yang diketuai Oleh Tuan Hj Ahmad Hj Mumin menyertai Perarakan . Sambutan yang disertai hampir 1000 peserta dirasmikan Oleh YB Datuk Seri Panglima Dr Hj Lajim Hj Ukin Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia merangkap Ahli Parlimen Beaufort .

RAKYAT DIDAHULUKAN - MANGSA RUMAH RUNTUH DI KAMPUNG WESTON MENDAPAT PERHATIAN YB KAMARLIN HJ UMBI -TIMBALAN KETUA UMNO BAHGIAN SIPITANG

Gambar : Rumah Kediaman yang runtuh

YB En Kamarlin Hj Umbi - ADUN Lumadan
bersama pemimpin - pemimpin masyarakat setempat Zon Weston
Semasa melakukan lawatan ke rumah kediaman mangsa

YB Kamarlin Hj Umbi - ADUN N 27 Lumadan yang juga timbalan ketua UMNO Bahgin P.178 Sipitang membut lawatan mengejut bagi menyaksikan sendiri mangsa rumah runtuh di kg Weston . Kejadian yang berlaku kira kira jam 3 petang mengemparkan penduduk berdekatan . Apapun menurut sumbar kedudukuan tanah yang becak dan gambut menjadi punca kejadian itu berlaku . Rumah kediaman yang dibina dibawah program Rakyat Termiskin didiami oleh seorang ibu tunggal bersama seorang anak perempuan berumur 2 tahun terselamat dari sebarang kecederan . Sehubungan dengan itu YB ADUN akan mengadakan perbincangan segera bersama beberapa agensi sukarela bagi mengadakan gotong royong membina semula rumah kediaman yang runtuh bagi meringankan mangsa yang terlibat . YB Kamarlin yang juga diiringi Pemimpin kemajuan Rakyat DUN Lumadan Tn Hj Ahmad Hj Mumin, Melahirkan rasa simpati disamping menghulurkan derma peribadi kepada mangsa .

RAKYAT DIDAHULUKAN ,MANGSA ANGIN RIBUT DI KAMPUNG LINGKUNGAN MENDAPAT PERHATIAN ADUN LUMADAN

YB Kamarlin Hj Umbi- ADUN Lumadan
(CDO Lumadan Jalib Sabli dan
Hj Ahmad Mumin Pemimpin Kemjuan Rakyat DUN Lumadan berbincang
sesuatu bersama mangsa angin ribut )
(YB Kamarlin Hj Umbi - ADUN N27 Lumadan terus turun padang )

YB Kamarlin Hj Umbi - ADUN N27 Lumadan telah melakukan lawatan kerumah kediaman( Tn Hj Daim ) mangsa angin ribut di kampung Lingkungan . Kejadian angin ribut mengakibatkan sebatang kayu besar tumbang dan menghempap rumah kediaman mengasa . Mangsa 61 tahun yang tinggal 5 sekeluarga tidak mengalami kecedaraan namun menghadapi kerosakan rumah yang teruk . YB Kamarlin Hj Umbi mengingatkan penduduk agar sentiasa berhati - hati semasa berlakunya angin kencang apatah lagi kedudukan rumah - rumah kediaman yang didirikan di kawasan lering - lering bukit . Dalam lawatan tersebut YB Kamarlin Hj Umbi telah menghulurkan sumbangan peribadi beliau dan seterusnya akan mengambil tindakan - tindakan yang perlu bagi meringankan beban mangsa .